Direktlänk till inlägg 9 oktober 2013
När vi var på kräftskiva hos Mickes mormor så bjöd jag på en efterrätt som jag lovade jag skulle skriva om här. Den blev riktigt lyckad. Jag var lite snål med smeten i formarna så det skulle bli så många som möjligt men antingen kan man ta mindre muffinsformar eller så fyller man på lite extra.
CITRONCHEESECAKE med APRIKOSGLASYR som CUPCAKE
12 stycken (från originalreceptet men jag gjorde ca 15 stycken på samma recept)
Cupcake:
110 gram digestivekex
50 gram smält smör
600 gram Philadelphiaost, rumstempererad
2 tsk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronsaft
110 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Glasyr:
280 gram aprikosmarmelad
2 msk vatten
1. Sätt ugnen på 150 grader,ställ gärna muffinsformarna i en muffinsplåt annars rinner dom lätt ut.
2. Krossa digestivekexen, en mortel eller matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smulig massa.
3. Fördela blandningen i formarna. Placera därefter formarna i kylskåpet i ca 30 minuter.
4. Vispa ägg, cream cheese, citronskal, citronjuice, vaniljsocker och strösocker med elvisp till en slät och krämig smet. Klicka ut smeten i formarna och jämna till ytan.
5. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter, ta därefter ute dem och låt dem svalna.
5. När de svalnat helt kan du göra glasyren genom att försiktigt, på låg värme, värma marmeladen och vattnet tills dess att det smält till en jämn blandning, sila eventuellt bort hela bitar från marmeladen. Låt det svalna någon minut och häll därefter glasyren på dina cupcakes. Ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills glasyren stelnat.
Jag gjorde dom dagen innan och dom blev jättegoda. Garnerade med en physalis och serverade.