Jag som alla andra har såklart provat att baka macarons. Sist var när min mor fyllde år och då blev dom kanongoda:)
Det finns jättemånga olika recept men det här följde jag.
Choklad macarons
125g sötmandel
250g florsocker
125g äggvita
0,75 dl strösocker
röd karamllfärg
1 msk kakao
Choklad ganache:
150g mörk choklad
1dl vispgrädde
35g smör
40 stycken
1. Mal mandeln eller kör den tillsammans med florsocker i en matberedare
till ett fint pulver.
2. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till
en styv maräng, färga den med röd karamellfärg. Sikta samman de torra
ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen och rör försiktigt tills
allt blandats.
3. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona på en
bakplåtspappersklädd plåt. Låt rundlarna torka ca 30 minuter innan de
gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna
skall ha fått en hård skorpa och ”stannat”.
4. Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt
kakorna svalna. Lossa dem sedan riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
5. Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med ganache eller
smörkräm.
Chokladganache
1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt.
3. Stryk ett lager av ganachen på hälften av macaronerna och para ihop
dem.
Jag lyckas alltid att få dom spruckna men det gör inte så mycket, dom är goda ändå:)