Direktlänk till inlägg 26 mars 2011
Jag tänkte bjuda på ett kanongott recept idag. Ni som var på kalas hos oss i lördags känner nog igen den.
Den är jättelätt att göra och är såå himla god.
Citroncheesecake med passionsfrukt:
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 del crème fraiche
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Krossa kexen fint. Smält fettet, blanda det med kexsmulorna och tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.
Lägg fyra gelatinblad i vatten ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Tag den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Blötlägg gelatinet till glasyren ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull, Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i kastrullen. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
Bred ut gelén över tårtan. Täck över och ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.
Lossa kakan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.